Test: Tesla Model Y – Har Tesla truffet nye høyder?  

Haakon Stevens

4.4

Tesla Model Y er en flott familiebil. Den er stor og har god plass – faktisk har den best bagasjeplass i sin klasse. Den føles solid og er generelt bra bygget. Infotainmentsystemet er veldig bra og designet er helt topp, definitivt den fineste Teslaen!

Vi har testet Tesla Model Y: En familievennlig SUV

Tesla Model Y er storebroren til Model 3, og går under kompakt-SUV-segmentet av elbiler. Tesla ser man ofte på norske veier, og det vil sannsynligvis bli mange av Model Y også. Bilene har blitt veldig populære i Norge, og er et symbol på fremtidens biler. Vår ekspert Kris Rifa har testen bilen og konkluderer med at denne modellen vil passe ypperlig for deg som trenger en familievennlig SUV.

  • Stor bagasjeplass
  • Fint interiør
  • Superchargenettverket
  • Sporty

  • Under pari kabinlyd
  • Setene puster ikke godt
  • Ikke topp kjøreegenskaper

Rekkevidde 4.2

Batteri/ladeegenskaper 4.4

Kjøreegenskaper 4.3

Design 4.5

Interiørkvalitet 4.5

Teknologi og infotainment 4.5

Komfort 4.4

Pris 4.3

Sammenlagt 4.4

Velkjent, lekkert eksteriør

Bilen ser lekker ut og man ser med en gang at det er en Tesla. Formen på bilen blir som en høyere versjon av Tesla Model 3, og vi mener Model Y er den peneste Teslaen siden Model S. Den har den beste formen på en SUV Tesla og ser ganske enkelt bra ut.

Tesla Model Y leveres i fargene Hvit, Svart, Grå, Rød og Blå. Vårt testobjekt hadde fargen Blå (deep blue metallic), en veldig fin farge, ikke for mørk og lysere enn de mørke blå fargene hos andre bilmerker.

Les mer: Så mye koster det å lade en elbil.

For å komme seg inn i bilen kan du bruke Tesla-appen via bluetooth. Bare ta i håndtaket, så låser bilen seg opp. Bilen låser seg også automatisk om du går ut av bilen. Du kan også bruke Tesla-nøkkelkortet for å komme deg inn i bilen.

Rammeløst og smidig interiør, men føles litt «billig»

Dørene er rammeløse og smidige når du lukker dem, og gir ikke like mye lyd som på tidligere modeller. Innsiden av døren har paneler som matcher setene. Kvaliteten føles ikke like bra som Model 3, litt billigere, men det fungerer fint. Det er fint at setene matcher det øverste panelet fra dørene og dashbordet, men det høres og føles litt billig ut.

At mellomrommet mellom paneldelene nå ser bra ut har ikke alltid har vært tilfelle på tidligere Tesla-modeller. På denne modellen er det ganske tight over det hele, og det er positivt. Bilen har blitt bygget på Tesla-fabrikken i Shanghai, så takk til Shanghai for bedre panel.

Mikrofiber-materialet på innsiden av døra fungerer veldig godt. Det veganske læret som brukes i Tesla er noe av det beste på markedet. Det føles ut som fremtidens lær i biler, og Tesla ser jo ut som en fremtidsbil.

Det sorte og hvite interiøret, eller Oreo/Stormtrooper-fargede interiøret, er også veldig bra. Å ta på setene er deilig, men de er dessverre ikke de beste over lengre turer. De oppleves som for myke, så man kan få vondt i baken av å sitte på lengre kjøreturer. Setene puster heller ikke så mye, så man kan bli litt klam.

Tesla Model Y bagasjerom

Tesla Model Y har et meget romslig bagasjerom med bred åpning som gjør det veldig praktisk å lesse inn ting. Det hemmelige rommet i gulvet bak er også stort og gir enda mer lagringsplass. Dette vil Tesla-fans med stor familie sette pris på. Frunken («front-trunk», altså bagasjerommet under panseret) er også relativt stor og passer til matvarer, gymbag, liten håndbagasje etc. Lagringsplassen er helst klart best i sin klasse.

Se mer – her er hele videoanmeldelsen av Tesla Model Y

Bygget i høyden

En kuriositet med Tesla Model Y er at forsetene er bygget opp. Dette er fordi bilen er en høyere modell. Det kan se litt rart ut, men gjør det mye lettere å komme til om man mister noe eller skal støvsuge under setene. Denne forhøyningen er derfor en fordel og gjør Model Y litt annerledes enn de andre modellene. Ellers ser interiøret ut som en bredere versjon av Tesla 3.

I taket er det et digert panorama soltak som er veldig fint. Det er også god passasjerplass bak, men om du er rundt 190 cm og sitter bak en sjåfør med samme høyde kan det bli trangt. Mye fotplass også i midten bak, og du sitter litt høyere i baksetene. Her er det flott hvit farge og deilig materiale.

Model Y er som sagt bredere enn Model 3, så det er god plass til to barneseter.

Infotainment i toppklasse

Det er en 15” skjerm i midten av bilen, og ser nøyaktig ut som Model 3. Tesla Model Y har, som de andre Teslaene, et av de bedre infotainment systemene som finnes.

Foran i bilen finner vi to trådløse ladestasjoner for mobil som faktisk lader, der andre bare holder batteriet på samme nivå. Alt føles ut som høy kvalitet og er solid satt sammen. Det er også stor lagringsplass mellom forsetene under en deilig armlener, men den åpner seg ikke spesielt smidig og føles litt billig. 


Hvor lang tid tar det å lade elbil?

Offisiell side for Tesla Model Y

Vi har kåret den fineste Tesla-modellen

Polestar 2 test

Tesla Model Y

Spesifikasjoner

Batterikapasitet

75 kWt

Bagasjeromsvolum

854 l

Lengde

4750 mm

Bredde

2129 mm

Høyde

1624 mm

Vekt

1985 kg

Rekkevidde

533 km (WLTP)

Type

SUV

Ladekabler

Bildeler og verktøy


Topplister
brukte elbiler: En hvit elbil står med ladekabelen

Brukte elbiler: De beste kuppene

Guider
Hvilken elbil skal jeg velge

Hvilken elbil skal jeg velge?

Tester
En hvit Polestar 2

Polestar 2 test: En av de beste elbilene i mellomklassen

Topplister
Lego bil

Lego biler for voksne – fordi du fortjener det